Couperose / Rosacea

  • RODE HUID: Couperose / Rosacea

 

Wat is Couperose?

Couperose is een huidaandoening waarbij bloedvaatjes in het gezicht blijvend zijn verwijd. Het ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna deze gaan verwijden. Voornamelijk zien we op de wangen, neus en op kin uitgezette rode en blauwe vaatjes. Door met de vingertop een vaatje in te drukken verdwijnt de roodheid heel even om vervolgens na een paar tellen weer volledig terug te keren. Deze uitgezette adertjes kunnen klachten geven zoals prikkelingen, jeuk of branderigheid. 

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. In veel gevallen ontstaat het spontaan. Wel kunnen bepaalde prikkels, zoals overmatige blootstelling aan de zon (ultraviolet licht), temperatuurschommelingen, chronisch gebruik van corticosteroïd crème en het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten couperose uitlokken of verergeren. Mensen met een lichter huidtype lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose. Couperose is vaak erfelijk bepaald. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Soms gaat couperose over in de huidaandoening rosacea.

 

"Een rode huid? Wij helpen je graag!" .

                                                                                                                                           

 

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea ?

Alhoewel ze veel op elkaar lijken zijn couperose en rosacea zijn twee verschillende aandoeningen. Couperose is de aanwezigheid van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Deze verschijnselen zien we ook bij rosacea maar hierbij komen ook andere verschijnselen voor zoals zwellingen, rode bultjes en puskoppen. Bij rosacea kunnen soms ook branderige, rode en droge ogen optreden. Bij couperose treden al deze andere verschijnselen niet op.

Wat is Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende, maar zelden te genezen, chronische aandoening in het gezicht die zich kenmerkt door felrode verkleuringen op de wangen en de neus. Deze aandoening kan ook lijken op acne. Rosacea komt echter op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes.

Rosacea komt het meest voor bij vrouwen, tussen het 30ste en 50ste levensjaar. De oorzaak van deze huidaandoening is niet bekend. Bij Rosacea is de barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid (epidermis)  aangetast. Hierdoor is de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en kan er een ontstekingsreactie ontstaan in de huid. Een andere belangrijke aanwijzing bij Rosacea is dat de Demodex mijt meer aanwezig is in de huid dan in een "gezonde" huid.

Rosacea wordt sterk beïnvloed door voeding. Onderzoeken hebben aangetoond dat schimmels een eventuele oorzaak kunnen zijn. Sterk gekruid voedsel, geraffineerde suikers, alcohol, verzadigde vetten, transvetten kunnen rosacea verergeren. Sommige geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschors- hormonen) bevatten, kunnen zelfs rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid. De ernst van rosacea wordt vaak beïnvloed door uitwendige factoren, zoals zonlicht, warmte, felle kou, verkeerde huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Tijdens de menopauze merken sommige vrouwen een verergering van de klachten. Mogelijk hangt dit samen met “opvliegers”.

Voor mensen met rosacea is het van groot belang milde huidverzorgingsproducten te gebruiken. Denk hierbij aan een zachte wateroplosbare gezichtsreiniger in combinatie met een vochtvasthoudende crème. Af en toe wassen met alleen water in plaats van een cleanser is ook goed. Vermijd in ieder geval producten met parfum en alcohol.

Couperose / Rosacea behandeling

Couperose en rosacea zijn toch huidaandoening waar je liever zo min mogelijk last van hebt. Je kunt dan ook het beste een afspraak met ons maken. De huidspecialist kan dan vaststellen welke mogelijkheden er zijn voor behandeling en welk resultaat je hiervan kunt verwachten. 

Een Rosacea behandeling kan zeker effectief zijn, maar Rosacea kan maar zelden definitief genezen. Eerst moet de huid tot rust worden gebracht. Een gezichtsbehandeling is erop gericht om de rosacea rustig te houden, de roodheid te verminderen en de huidconditie te verbeteren. Hierdoor zal de rosacea er aanzienlijk beter uit gaan zien en uw huid zal prettiger aanvoelen.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis consult. Zo kunnen we samen je wensen bespreken en indien gewenst een behandelplan samenstellen. We hebben meer dan 35 jaar ervaring in het verbeteren van de huid en al onze  gezichtsbehandelingen worden altijd uitgevoerd door huidspecialist Birgit Krüger. Maak snel een afspraak voor een gratis consult.


 

 

CONTACT

Skin Xperience

Birgit Kruger

De Breide 5, 6983HG Doesburg

Tel: 0313 476 372

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webshop: Gezonde Huid Shop

 

 

OPEN

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 09:30 - 18:00

Woensdag: 09:30 - 18:00

Donderdag: 09:30 - 18:00

Vrijdag: Gesloten

Zaterdag: Gesloten

Zondag: Gesloten

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

. Zoeken