Wat te doen bij eczeem huid?


Eczeem is een (allergische) ontsteking van de huid en kenmerkt zich door rode huiduitslag, een droge huid, schilfers, kloofjes, jeuk, pijn of een branderig gevoel. Eczeem kan in veel verschillende vormen en verschillende plekken op de huid voorkomen. Bij allergische reacties soms in het gezicht, maar vaak ook op handen, armen en warmte gevoelige plekken.

De verschijnselen van eczeem kunnen heel verschillend zijn:
 

  • droge huid 
  • schilferen
  • roodheid
  • zwelling
  • arm aanvoelen
  • vochtblaasjes
  • vochtafscheiding (natten)
  • wondjes
  • vaak hevige jeuk / krabsporen
  • littekens

Atopisch eczeem of constitutionele eczeem

De oorzaken van de meeste eczeemsoorten zijn verschillend. Diverse omgevingsfactoren zoals stress, vermoeidheid, allergieën, maar ook voeding kunnen eczeem uitlokken of verergeren.
Bij atopisch eczeem is er meestal sprake van een verzwakte huidbarrière. De belangrijkste functie van de huid is de bescherming, door een barrière te vormen tegen indringers van buitenaf. Atopisch eczeem kan ontstaan als de huid is beschadigd waardoor het geen natuurlijke bescherming meer biedt.

Verstoorde huidbescherming

De natuurlijke bescherming en huid barrière van de huid, wordt door het bovenste laagje van de opperhuid geregeld. De opperhuid maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan die bij elkaar gehouden door huidvetten (lipiden) en vormen het “cement” tussen de hoorncellen. Als er te weinig huidvetten in de hoornlaag aanwezig zijn, kan de huid niet meer genoeg vocht vasthouden en ontstaat er een droge huid.  Dit kan ook leiden tot een gevoelige huid. Bij een beschadigde huid en vochttekort wordt de huid ruw, is snel geïrriteerd, jeukt en kunnen er kloofjes en schilfers ontstaan.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er een bestaat tussen astma en eczeem. Onderzoekers stelden dat eczeem astma kan veroorzaken via de stof TSLP die wordt uitgescheiden door de beschadigde huid.


Je darmen en eczeem

Vaak komt de oorzaak van binnenuit en regelmatig zijn daarbij de darmen de werkelijke ‘boosdoener’. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een lekkende darm of candida is eczeem een veel voorkomende klacht. Deze relatie werd al eerder door wetenschappers vastgesteld.


Contact eczeem

Contact eczeem ontstaat meestal door een bepaalde irritatie of allergie, dat door aanraking met een bepaalde stof wordt veroorzaakt. Hierdoor kan contact eczeem optreden. Indien verzorgingsproducten niet op de juiste manier zijn samengesteld, kan dat leiden tot een geïrriteerde, gevoelige, jeukende en droge huid. De huid geeft allergische reacties af en dit kan eczeem teweeg brengen.
Vaak worden verzorgingsproducten gemaakt op basis van petroleumolie (minerale olie) of siliconenolie. Deze oliën remmen de huidvernieuwing af, wat uiteindelijk leidt tot een verzwakte huid barrière.


Eczeem behandeling

Bij een eczeem behandeling is een goede conditie van de huid barrière heel belangrijk. Het is aan te bevelen uw huid van binnenuit te voorzien van de juiste nodige essentiële voedingsstoffen. De huidspecialist van Skin-Xperience kent de eczeemhuid en kan u adviseren en helpen om uw klachten te verminderen.
Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult, zodat wij uw eczeem klachten kunnen bekijken en hiervoor een behandelingsplan opzetten.

Ik maak een afspraak voor een gratis consult. >>>>

 

 “Last van eczeem? Vraag onze huidspecialist om advies”

 

 

CONTACT

Skin Xperience

Birgit Kruger

De Breide 5, 6983HG Doesburg

Tel: 0313 476 372

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webshop: Gezonde Huid Shop

 

 

OPEN

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 09:30 - 18:00

Woensdag: 09:30 - 18:00

Donderdag: 09:30 - 18:00

Vrijdag: Gesloten

Zaterdag: Gesloten

Zondag: Gesloten

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

. Zoeken