Acne en Acne littekens

 • ACNE HUID

 

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die we in de volksmond vaak puistjes noemen en is een verstoring van de talgproductie die meerdere oorzaken kan hebben, zowel hormonaal als bacterieel.  De oorzaak is meestal de talgklieren die ontregeld zijn en verstopt raken, waardoor deze gaan ontsteken. Talgkliertjes zitten overal in je huid, behalve in je handpalmen en voetzolen. Acne komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op je rug en gezicht en dan met name op je voorhoofd en je kin. Deze ontstekingen, met bijkomende infecties, vormen pus waardoor er abcessen ontstaan.

Acne kenmerkt zich door de aanwezigheid van mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Als het een hevige ontsteking is, ontstaan er onderhuids ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand.

Acne kun je verdelen in vier vormen waarbij de ernstige acne behandeld dient te worden door de dermatoloog.

- Lichte acne
- Milde acne =mee-eters en wat kleine pukkeltjes en puistjes (foto A)
- Matige acne = veel mee-eters, pukkeltjes en puistjes (foto B)
- Ernstige acne =veel mee-eters, grote pukkels, puisten, noduli en cysten (foto C)

 

 

 

Acne littekens op latere leeftijd

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Veel mensen denken dat acne bij de puberteit hoort, maar deze onderhuidse ontstekingen komen ook op latere leeftijd bij zowel vrouwen als mannen voor. Acne geeft dan ook vaak vervelende littekens. Er zijn gelukkig mogelijkheden om acne en acne littekens sterk te verminderen of te genezen.

Hoe ontstaat acne? 

Tijdens de puberjaren wordt er onder invloed van hormonale veranderingen meer talg geproduceerd, waardoor de talgklieren verstopt kunnen raken. Dit vormt dan een voedingsbodem voor bacteriën. Wanneer dan de talgklieren verstopt raken en het immuunsysteem ook minder goed functioneert, kan dit leiden tot acne. 

Daarnaast is uit veel publicaties is gebleken dat voeding een oorzaak kan zijn bij het ontstaan van acne. De grootste boosdoeners zijn bloedsuiker verhogende producten zoals melk, graan, frisdranken, geraffineerde suikers of andere koolhydraten met een hoge glycemische index.

We benadrukken altijd het belang van een gezonde voeding voor een gezond huidbeeld. Feit is dat in onze westerse maatschappij acneproblemen alleen maar toenemen terwijl bij natuurvolkeren acne een onbestaand verschijnsel is.

Meer oorzaken van acne

 • Gebrek aan vitamine D (In de zomer minder last van acne dan in de winter)
 • Gebruik van verkeerde cosmetica
 • Bepaalde bacteriën (mogelijk in combinatie met schimmels)
 • Psychologische stress
 • Genetische of hormonale factoren
 • Vette poriën / afsluitende kleding
 • Hoge vochtigheidsgraad van de omgeving

Risico littekenvorming na acne

Littekenvorming is een bekende, veelvoorkomende nasleep van acne. Het uitstellen van een behandeling heeft invloed op het verloop van de klachten én op de nasleep ervan. Hoe langer je een acne behandeling uitstelt hoe groter het risico op littekenvorming. Bij het uitstellen van een behandeling is vaak de gedachte dat het ‘normaal’ is om acne te hebben als puber, en dat het vanzelf wel weer over zal gaan. Acnelittekens komen bij elke gradatie van acne voor, niet alleen bij de ernstige vormen. Uit onderzoeken is gebleken dat mannen meer risico vormen op littekens dan vrouwen.

Acne littekens verwijderen en acne bestrijden

Om littekenvorming te vermijden is het dus zaak acneklachten snel te behandelen. Acne littekens verwijderen is mogelijk, maar zijn natuurlijk niet van de een op de andere dag verdwenen. SkinXperience heeft diverse behandelmethodes tegen acne en acne littekens.

Hoe kunnen wij acne bestrijden:

Met één van de onderstaande technieken of een combinatie daarvan, worden doorgaans goede resultaten bereikt:

 • MicroSkinPolish (MSP)
 • Coldlaser behandeling
 • Microdermabrasie
 • Klinische gezichtsbehandeling
 • Bindweefselmassage
 • Voeding voor de huid met nutricosmetics

Wat nog meer te doen tegen acne?

Naast onze gezichtsbehandelingen tegen acne, werken wij ook met nutricosmetics voor de huid. Nutricosmetics zijn hoog gedoseerde voedingssupplementen die de huidkwaliteit verbeteren. Ze hebben een remmende invloed op de talgproductie en een krachtige detox werking. Deze kunnen de nodige ondersteuning bieden tijdens en bij het ontstaan van huidproblemen zoals acne. Een gezonde huid creëer je in dit geval via de binnenkant. 

Advies over je acne probleem nodig?

Wil je graag persoonlijk advies over de beste behandelmethode voor acne of acne littekens? Neem dan geheel vrijblijvend, contact met ons op. Graag bekijken wij dan samen welke behandelmethode je van jou acne probleem af kan helpen. Wij helpen je graag verder. 

 

 

 

CONTACT

Skin Xperience

Birgit Kruger

De Breide 5, 6983HG Doesburg

Tel: 0313 476 372

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webshop: Gezonde Huid Shop

 

 

OPEN

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 09:30 - 18:00

Woensdag: 09:30 - 18:00

Donderdag: 09:30 - 18:00

Vrijdag: Gesloten

Zaterdag: Gesloten

Zondag: Gesloten

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

. Zoeken